PROTOCOLS EN PREVENCIÓ
D’ASSETJAMENT SEXUAL

El protocol per a la prevenció de l’assetjament sexual és un document que serveix de guia i facilita l’elaboració d’un procediment per a la prevenció i el tractament de l’assetjament sexual en el treball i dotar-los d’una eina que els ajudi a la implantació de les mesures preventives necessàries per a erradicar aquestes conductes de l’àmbit laboral.

El seu objectiu fonamental és sensibilitzar sobre la seva realitat, les seves causes, els seus efectes, la seva prevenció i el seu adequat tractament, servint a més de guia i referent a les empreses i entitats en diversos aspectes relacionats amb l’elaboració, implantació i difusió del seu propi protocol d’actuació en aquesta matèria, tals com la definició dels comportaments en els quals es manifesta, els procediments per a canalitzar els casos que poguessin produir-se, el règim sancionador i les conseqüències legals d’aquest tipus de comportaments, les repercussions sobre les persones i sobre les pròpies organitzacions, les responsabilitats i obligacions de l’entitat en aquesta matèria, la normativa d’aplicació, etc.

Ofereix informació sobre els recursos que estan a la disposició de les empreses, així com una sèrie de documents i models per a contribuir a la posada en marxa dels mecanismes interns adequats per a prevenir i afrontar aquest tipus de conductes.

És un Manual que està concebut per a la seva aplicació general, de tal forma que les petites i mitjanes empreses podran adaptar algunes de les recomanacions concretes que es recullen, en funció dels seus recursos, estructura i necessitats específiques.

 

 

PROTOCOLS EN PREVENCIÓ
D’ASSETJAMENT MORAL

S’entén per assetjament moral (mobbing) la situació de fustigament en el lloc de treball en el que una persona o grup de persones es comporta abusivament, de forma hostil, ja sigui amb paraules, gestos o qualsevol altra forma, respecte d´una altra, atemptant contra la seva persona de manera sistemàtica, recurrent i durant un temps, amb la finalitat de destruir les xarxes de comunicació de la víctima o víctimes, destruir la seva reputació, pertorbar l’exercici de les seves tasques, provocant en qui ho pateix símptomes  psicosomàtics i estats d’ansietat o depressió, amb la finalitat de provocar que la persona afectada finalment abandoni el lloc de treball.

Per això, i amb l’objectiu de complir amb el deure de l’empresa de vetllar per la seguretat i salut dels seus treballadors, i d’adoptar les mesures necessàries per a protegir-la, i per a defensar el dret dels treballadors a ser tractats amb dignitat, es formalitza el protocol, en base als següents principis:

 

  • L’empresa rebutja de manera contundent qualsevol tipus d´assetjament laboral en el treball i declara expressament que els considera inacceptables i intolerables.
  • Tots els treballadors tenen dret a un ambient de treball adequat, lliure de problemes d´ intimidació i han de tenir garantida l’ajuda a la persona que ho pateixi.
  • Tenen dret a que es garanteixi que aquest tipus de denúncies es tramitaran observant un rigorós respecte a la intimitat, confidencialitat, objectivitat i neutralitat.

 

Els mecanismes de pressió pels que es manifesta l’assetjament moral son variats, però trobem elements comuns com: Mesures d´ aïllament social, separació del treballador de les seves funcions de més responsabilitat, mesures d’atac a la víctima; agressions físiques o verbals.

El procediment segueix diferents fases, on un mediador actua amb total independència al rebre les denúncies pertinents i segueix amb el procediment fins a emetre una proposta de resolució del conflicte. Aquest procediment és extrajudicial i independent de possibles reclamacions per qualsevol concepte.